Tutaj powinien być opis

Przygotowanie i wykonanie sałatek

W listopadzie 2015r w ramach zajęć technicznych w każdej klasie 6 odbyły się kulinarne lekcje dotycząca przygotowania i wykonania  sałatek.  

Lekcja ta była zwieńczeniem cyklu zajęć dotyczących żywności. Na lekcjach zajęć technicznych poznaliśmy zasady układania jadłospisu oraz produktów, przepisów i sposobów wykonania prostych posiłków. Każdy uczeń na zakończenie lekcji napisał swój własny przepis na wybraną sałatkę owocową lub warzywną.

Oto jak zaplanowaliśmy swoje zajęcia :

Nauczyciel zajęć technicznych – Pan Jarosław Regulski podzielił klasy 6-te na grupy i przydzielił im określone  zadania. Naszym zadaniem było przygotować składniki i naczynia do wykonania sałatki oraz zaplanować podział obowiązków w ramach pracy grupowej. Uczniowie przynieśli mnóstwo smakowitych owoców, świeżych, z puszek i mrożonych. Nie zabrakło również   bitej śmietany. Podczas wykonywania sałatek panował miły nastrój. Wszyscy ciężko pracowali, kroili swoje sałatki i żartowali. Po przygotowaniu sałatek, grupy  zaprezentowały swoje dzieła, omawiając je zgodnie z przepisem.  Po czym zaczęliśmy  kosztować sałatki wykonane przez wszystkie grupy oraz rozdawać je dla swoich młodszych kolegów.

To była wyjątkowa lekcja! Chcielibyśmy jeszcze ją powtórzyć…

Agnieszka Gaura