
Przygotowanie i wykonanie sałatek
W listopadzie 2015r w ramach zajęć technicznych w każdej klasie 6 odbyły się kulinarne lekcje dotycząca przygotowania i wykonania sałatek.
Lekcja ta była zwieńczeniem cyklu zajęć dotyczących żywności. Na lekcjach zajęć technicznych poznaliśmy zasady układania jadłospisu oraz produktów, przepisów i sposobów wykonania prostych posiłków. Każdy uczeń na zakończenie lekcji napisał swój własny przepis na wybraną sałatkę owocową lub warzywną.
Oto jak zaplanowaliśmy swoje zajęcia :
Nauczyciel zajęć technicznych – Pan Jarosław Regulski podzielił klasy 6-te na grupy i przydzielił im określone zadania. Naszym zadaniem było przygotować składniki i naczynia do wykonania sałatki oraz zaplanować podział obowiązków w ramach pracy grupowej. Uczniowie przynieśli mnóstwo smakowitych owoców, świeżych, z puszek i mrożonych. Nie zabrakło również bitej śmietany. Podczas wykonywania sałatek panował miły nastrój. Wszyscy ciężko pracowali, kroili swoje sałatki i żartowali. Po przygotowaniu sałatek, grupy zaprezentowały swoje dzieła, omawiając je zgodnie z przepisem. Po czym zaczęliśmy kosztować sałatki wykonane przez wszystkie grupy oraz rozdawać je dla swoich młodszych kolegów.
To była wyjątkowa lekcja! Chcielibyśmy jeszcze ją powtórzyć…
Agnieszka Gaura