
„OWOCE I WARZYWA W SZKOLE” - ROBIMY SAŁATKI
Bogactwo owoców oraz warzyw, którymi obdarowuje nas jesień, zachęca do ich spożywania. Uczniowie z klasy 2c postanowili wspólnie przygotować sałatki. Ustalili, że będą pracować w grupach, więc podzielili się obowiązkami i zorganizowali pracę według własnych ustaleń.
26 października 2015roku dzieci przyniosły do szkoły różnorodne owoce. Obok jabłek, gruszek, winogron, mandarynek, pomarańczy, kiwi, popularnych bananów, znalazły się również: mniej znany krótki banan w kolorze brunatnym, kaki, granat i limonka. Nie zabrakło też rodzimych warzyw: marchewki i pietruszki.
Uczniowie ochoczo przystąpili do pracy, podczas której wykazali się samodzielnością oraz umiejętnością współpracy. Zgodnie obierali produkty, kroili je, degustowali, obserwowali budowę owoców, liczyli pestki. Po sprawnym uporządkowaniu miejsc pracy, na stołach pojawiły się obrusy, serwetki, talerzyki, kubeczki oraz przyniesione soki owocowe. Nadszedł czas na wspólny posiłek. Sałatki wszystkim bardzo smakowały, zwłaszcza, że były efektem wspólnej pracy, która sprawiła wiele radości.
Wszystkie dzieci z klasy 2c znają już wartość owoców oraz warzyw i wiedzą, że w trosce o własne zdrowie, nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie.