
WIOSENNIE, ZDROWO I KOLOROWO!
Uczniowie klasy 1a postanowili przygotować wiosenne kanapki. Praca miała być zespołowa i całkowicie samodzielna, począwszy od zaplanowania, po realizację.
Najpierw losowo utworzone zespoły ustaliły zestaw produktów, który potrzebny im będzie do przygotowania kanapek i sporządziły listy, na których każdy zadeklarował, co może przynieść we wskazanym terminie. Zaproponowane produkty były różnorodne, każda grupa miała własny pomysł na kanapki.
Zatem 31 maja, po ustaleniu i przyjęciu przez wszystkich uczniów zasad, które obowiązywać będą w trakcie pracy, zespoły przygotowały swoje stanowiska i zabrały się do smarowania, krojenia, komponowania, dekorowania. Po uprzątnięciu miejsc pracy nakryto do stołu i każda grupa mogła pochwalić się własnym dziełem kulinarnym. Dopiero wzajemne życzenia: SMACZNEGO! zapoczątkowały wspólny posiłek.
Dzieci wykazały się odpowiedzialnością, samodzielnością, kreatywnością oraz umiejętnością współpracy z innymi. Były zadowolone i dumne ze swego dzieła. Miło jest wspólnie przygotowywać zdrowe posiłki oraz zjadać je w towarzystwie rówieśników.
Wioletta Acman