
„PIECZEMY PIZZĘ” - WARSZTATY KULINARNE W RESTAURACJI „SŁOWIAŃSKA NOVA”
W ramach realizacji tematów związanych z poznawaniem zawodów dzieci z oddziału przedszkolnego 0B odwiedziły Restaurację „Słowiańska Nova” w Węgorzynie, aby „od kuchni” poznać pracę restauratora i zawód kucharza.
30 stycznia 2020 r., szef kuchni - pan Waldemar, zorganizował warsztaty kulinarne nt. „Pieczemy pizzę”. W pierwszej części spotkania kucharz zaprezentował swoje miejsce i warsztat pracy - dzieci oglądały sprzęty kuchenne, urządzenia, naczynia i inne używane przez niego przedmioty. Właściciele restauracji postanowili w tym dniu specjalnie dla nas rozpalić ogień w starym, nieużywanym obecnie piecu, aby pokazać w jaki sposób kiedyś gotowano. Później kucharz sprawdził znajomość nazw warzyw i produktów u przedszkolaków, po czym dzieci miały okazję poruszyć takie wątki jak: co musi umieć kucharz?, skąd wie, co ma ugotować?, jak i kiedy nauczył się gotować?, czy umie kręcić pizzę na dłoni?, co lubi jeść i gotować? kto pomaga mu w pracy?...
Następnie każdy uczestnik spotkania dostał małą kulkę ciasta drożdżowego, którą samodzielnie wałkował, posmarował przygotowanym sosem i dekorował wybierając swoje ulubione składniki. Pod czułym okiem szefa kuchni powstawały kompozycje z serem mozarella, pieczarkami, szynką parmeńską, plastrami pomidorów i startym parmezanem.
W drugiej części warsztatów upieczone pizze trafiły na stoły w sali dla gości, a mali kucharze degustowali je z dużym apetytem i popijali sokiem.
Na pożegnanie dzieci wręczyły kartkę z podziękowaniem i zaprezentowały układ taneczny do piosenki „Ballada o pizzy”.
Serdecznie dziękujemy panu Maciejowi Kosmali i panu kucharzowi Waldemarowi za poświęcony czas i ogromne zaangażowanie w przygotowanie warsztatów.
Było naprawdę pyyysznie!
J.Sz.