
ŚWIATOWY DZIEŃ JABŁKA
28 września 2021r. uczniowie klasy 2b w ramach realizowanego „Programu dla szkół - komponent owocowo-warzywny i mleczny” obchodzili Światowy Dzień Jabłka. Święto to miało na celu spopularyzowanie jedzenia tego smacznego i przede wszystkim zdrowego owocu.
Obchody „Dnia Jabłka” rozpoczęły się od zajęć sportowych, podczas których drugoklasiści rywalizowali między sobą w konkurencjach z jabłkami. Następnie kolorowali zakodowane owoce
i segregowali do koszyków jabłka, na których były umieszczone rzeczowniki i czasowniki. Z ciekawością obejrzeli też bajkę edukacyjną „Jabłka – samo zdrowie!”, z której dowiedzieli się, że jest wiele odmian jabłek i można z nich zrobić wiele pysznych dań. Poznali także, ile dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu mają te owoce.
Następnego dnia uczniowie klasy 2b przygotowali „owocową ucztę”. Przyrządzili i z apetytem zjedli zdrową, pyszną sałatkę owocową.
Obchody Światowego Dnia Jabłka były doskonałą okazją, aby uczniowie mogli przekonać się, jak zdrowe są jabłka i dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej. Oto ważniejsze powody, dla których warto jeść te owoce:
- zapewniają sytość na dłużej za sprawą wysokiej zawartości błonnika,
- dostarczają mnóstwa witamin, w tym witaminy C,
- usprawniają trawienie,
- dbają o zdrowy układ pokarmowy,
- wzmacniają serce, zapobiegają chorobom układu krążenia,
- mogą zmniejszać ryzyko astmy, cukrzycy,
- wzmacniają odporność, chronią przed chorobami.
Zachęcamy zatem wszystkich do spożywania jabłek i ich przetworów.
Wychowawczyni klasy 2b