
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tradycyjnie już tego dnia dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniowie klas 1-3 wzięli udział w akcji pod hasłem Dzień Zdrowego Śniadania. Wraz z wychowawcą obejrzeli film edukacyjny i poznali piramidę zdrowego żywienia, segregowali produkty na zdrowe i niezdrowe oraz przygotowali smaczne kanapki i przekąski z owoców. Owoce m.in. wykorzystano do odwzorowywania znanych budowli światowej architektury. Lekcja przygotowania posiłku była też doskonałą okazją do nauki posługiwania się prostymi narzędziami kuchennymi, do nauki dobrych manier przy stole oraz podstawowych zasad higieny.
Dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w podjętej akcji. Zaangażowali się w nią także rodzice. To właśnie oni zakupili produkty potrzebne do zorganizowania zdrowego śniadania, a także uczestniczyli w przygotowaniu posiłku. Na stole znalazły się zatem różne produkty: pieczywo różnego rodzaju, masło, wędliny, jajka, sery, jogurty, owoce, warzywa. Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Dzieci potrafiły dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Nie bały się próbować nowych smaków.
Takie śniadanie było dla nich prawdziwą frajdą i z pewnością przyczyniło się do zwiększenia świadomości na temat roli zdrowych posiłków w życiu dziecka oraz ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej i oddziałów przedszkolnych