
WARSZTRATY CUKIERNICZE W KL. 6B
Wakacje, wakacje i po wakacjach. Ciężko wracało się uczniom do szkoły po letniej przerwie i wdrażało w liczne obowiązki szkolne. Aby trochę osłodzić sobie początek nowego roku szkolnego, 20.09.23 r. uczniowie kl. 6b wzięli udział w zorganizowanych dla nich przez wychowawcę warsztatach cukierniczych. Szóstoklasiści robili torty, muffinki i lemoniadę, wykorzystując zasoby szkolnej pracowni kulinarnej. Warsztaty, wraz z wychowawcą poprowadziła gościnnie, kolejny już raz absolwentka naszej szkoły Alicja Pieróg, która jest obecnie studentką drugiego roku budownictwa na ZUT w Szczecinie. Słodkie wypieki to obok sportu i śpiewania kolejna wielka pasja Alicji. Uczniowie pracowali w trzech pięcioosobowych grupach. Z dużym zaangażowaniem włączyli się najpierw w przygotowanie stanowiska pracy, następnie przyrządzenie kremów, składanie tortów oraz dekorowanie ich przyniesionymi przez siebie owocami i posypkami. Powstały trzy różne, ale równie piękne torty. W oczekiwaniu na schłodzenie się ciast, uczniowie zrobili pyszną i zdrową lemoniadę oraz upiekli muffinki. Szóstoklasiści zajadali się tortami, dumni z efektów swojej pracy. Poczęstowani zostali również: dyrekcja, nauczyciele i pracownicy szkoły. Na koniec uczniowie wspólnie posprzątali po sobie pracownię, tak by mogli korzystać z niej inni.
Warsztaty z pewnością osłodziły szóstoklasistom początek roku szkolnego, ale także dały wiedzę i praktykę, jak przygotować samodzielnie tort, muffinki i lemoniadę – wspaniały zestaw na rodzinne uroczystości i koleżeńskie posiady. Zajęcia były również dobrą lekcją współpracy, nauką organizacji oraz integracją zespołu klasowego.
Alicjo, dziękujemy!
Wychowawca kl. 6b: Anna Jarmołowicz-Pieróg