
MLEKO, OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
W roku szkolnym 2018/2019 nasza szkoła po raz kolejny przystąpiła do „Programu dla Szkół”. Program, którego celem jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i jego przetworów w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania skierowany jest do uczniów klas I – V.
W ramach komponentu mlecznego dzieci otrzymują bezpłatnie: mleko białe, kefir, jogurt naturalny oraz twarożek naturalny.
W ramach komponentu owocowo-warzywnego dzieci otrzymują bezpłatnie porcje: jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, kalarepy, marchewki, rzodkiewki, pomidorów i papryki (w zależności od sezonowości danych warzyw i owoców).
W ramach realizacji „Programu dla Szkół” przeprowadzone będą działania towarzyszących o charakterze edukacyjnym: pogadanki, warsztaty, konkursy, wspólne przygotowanie i spożywanie świeżych i zdrowych soków z owoców i warzyw dostępnych w ramach programu.
Koordynatorzy programu: Deja Małgorzata, Sajchta Małgorzata.