
ZMIERZAMY DO NOWOCZESNOŚCI - KORZYSTAMY Z LABORATORIÓW PRZYSZŁOŚCI!
W bieżącym roku szkolnym kontynuujemy działania skierowane na budowanie kompetencji kreatywnych i technicznych wśród uczniów. W tym celu dysponujemy atrakcyjnymi pomocami dydaktycznymi oraz wykorzystujemy nowoczesne pracownie, których wyposażenie zawdzięczamy projektowi LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI.
Nauczyciele cenią taką formę zajęć, ponieważ angażuje uczniów do działania, sprzyja odkrywaniu talentów oraz rozwijaniu zainteresowań.
Najmłodsi uczniowie z klas pierwszych z wychowawcami: panią Wiolettą Acman oraz panią Sylwią Waszczyk konstruowali domy z klocków KORBO. Dzięki wyobraźni, kreatywności i aktywności dzieci oraz ich współpracy powstały zadziwiające konstrukcje, które napawały dumą młodych architektów.
Uczniowie klasy 5a, pod opieką wychowawcy, pani Małgorzaty Trytek, posługiwali się długopisami 3D tworząc własne projekty i jesienne obrazki. Piątoklasiści korzystali również z gotowych projektów i scenariuszy tworząc, np. okulary, liście, figury geometryczne. Rozwijali w ten sposób koncentrację, kreatywność, wyobraźnię przestrzenną oraz sprawność manualną ucząc się cierpliwości i wytrwałości.
Dużym zainteresowaniem cieszyła się pracownia kulinarna, w której uczniowie klasy 2b, w ramach Światowego Dnia Jabłka, wraz z wychowawcą, panią Joanną Kobiałką oraz rodzicami przygotowali przepyszne racuszki z jabłkami. Wszyscy byli bardzo zadowoleni z efektów swojej pracy. Obecnie niecierpliwie czekają na kolejne wyzwania kulinarne.
Uczniowie klasy 6b wzięli udział w warsztatach cukierniczych. Pod okiem wychowawczyni, pani Anny Jarmołowicz – Pieróg oraz zaproszonego gościa, pani Alicji Pieróg robili torty, muffinki i lemoniadę. Efektem ich zespołowej pracy było mnóstwo słodkości, którymi poczęstowali pracowników szkoły. Najbardziej okazałe były torty, które zachwycały urodą i smakiem.
Z pracowni skorzystali także uczniowie klasy 7a, którzy z wychowawcą, panem Dariuszem Czajką, piekli pizzę. Odważnie przystąpili do pracy decydując się na wypieki według własnych przepisów. Młodzi kucharze komponowali swój ulubiony farsz pracując w zespołach. Każda pizza smakowała wyśmienicie.
Z pracowni skorzystali także nasi uczniowie pochodzący z Ukrainy i Wielkiej Brytanii wraz z panią Dorotą Stankowską – Adamów. Upiekli naleśniki z syropem klonowym, czekoladą i jagodami, ale także serwowali takie, które najbardziej smakowały im w rodzinnym stronach. Wzajemnie poznawali kulturę jedzenia i dekorowania naleśników w swoich krajach.
Wszyscy uczestnicy zajęć kulinarnych sami zadbali o przygotowanie produktów oraz organizację pracy. Zawsze zadowoleni i syci opuszczali uprzątniętą pracownię.
Nie zapomnieliśmy także o pracowni technicznej, w której powstawały kasztanowe cuda. Pani Małgorzata Deja oraz pani Aldona Ćwikła - Kisała podczas zajęć świetlicowych nadzorowały pracę uczniów posługujących się wiertarkami, dłutami i wykałaczkami. Zachwyceni uczniowie powrócili do świetlicy z niezwykłymi jesiennymi stworkami.
Pracownia fotograficzna dysponuje sprzętem, dzięki któremu systematycznie uwieczniamy niepowtarzalne wydarzenia z codziennego życia szkoły tworząc cenną pamiątkę dla całej społeczności szkolnej.
Nie ulega wątpliwości, że zasoby pracowni LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI dają uczniom możliwość nauki przez zabawę oraz swobodę działania, rozbudzając ich aktywność i kreatywność, a efekty pracy w zespole wyzwalają pozytywne emocje sprzyjające procesowi nauki i integracji.