Tutaj powinien być opis

ŚWIATOWY DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW

Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków.

 

Światowy Dzień Owoców i Warzyw został zainicjowany 18 października 2013 r. w Nowej Zelandii przez Fundację „5 + a Day”. Jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność powinniśmy świętować go codziennie. W tym roku Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypadł w piątek 20 października, wtedy też świętowaliśmy go w naszej szkole.



W oddziałach przedszkolnych i klasach 1-3 przygotowana została akcja zachęcająca uczniów do spożywania przekąsek w postaci świeżych owoców i warzyw. Dzieci przynosiły ze sobą warzywa i owoce, które tego dnia spożywały. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się jakie witaminy i wartości odżywcze zawierają te produkty oraz jaką rolę pełnią one w odżywianiu człowieka. Rada Samorządu Uczniowskiego zorganizowała wśród uczniów SP w Węgorzynie zbiórkę owoców i warzyw, którymi następnie podczas przerw, w piątek – 20 października częstowała wszystkich członków społeczności uczniowskiej propagując spożywanie tych ważnych dla zdrowia produktów. W obu budynkach szkoły przygotowano ciekawe gazetki edukacyjne oraz piękne wystawy warzywno –owocowe.



Głównym celem całej akcji było podniesienie świadomości uczniów w kwestii znaczenia spożywania warzyw i owoców na co dzień oraz integracja społeczności uczniowskiej.

 

Opiekunowie SU i MSU